ARGANOVÝ OLEJ

BIO ARGANOVÝ OLEJ PRIAMO Z MAROKA



Extra panenský BIO Arganový olej je lisovaný z prvých plodov orecha Arganu. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov, kde v arganovom oleji je 0% cholesterolu.
Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa arganovému oleju hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato. Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely.
Maroko je jedinou krajinou na svete, kde rastie strom Argania Spinosa (argania trnitá), z ktorej sa vyrába unikátny BIO arganový olej.
Pre marocké ženy je prírodný arganový olej, vďaka svojmu jedinečnému zloženiu, po stáročia skutočným prírodným elixírom mladosti, zdravia a krásy.
Arganový olej má úžasné liečivé účinky, kvôli ktorým sa arganovému oleju hovorí „marocké, alebo tekuté zlato". Arganový olej priamo z Maroka je rastlinný olej získavaný z plodov marockého stromu argánie tŕnistej ( Argania spinosa ).
Arganový olej bol tradične používaný v gastronómii, kozmetike, a pri liečbe rôznych ochorení. Arganový olej sa podľa spôsobu výroby delí na dva druhy: kozmetický a potravinársky. Obidva druhy arganového oleja sa vyrábajú odlišným spôsobom a líšia sa od seba vôňou, sfarbením a mierne aj obsahom účinných látok.

VÝROBA ARGANOVÉHO OLEJA V MAROKU



Arganový olej potravinársky a arganový olej kozmetický sú produkty, známe predovšetkým v západnej Európe. V posledných rokoch sa prírodný arganový olej objavuje vo väčšej miere aj na pultoch našich predajcov.
Objem výroby arganového oleja je obmedzený. Podľa oficiálnych údajov sa vyrobí len 4 milióny litrov 100% arganového oleja ročne, čo je zanedbateľné množstvo. Napr. olivového oleja sa vyrobí až 1,8 miliardy litrov.
Pôvodní berberskí obyvatelia Maroka, odjakživa vyrábali arganový olej ručne a používali ho k liečeniu, na kozmetické a potravinárske účely.
V súčasnosti sa bio arganový olej získava, tradičnou metódou lisovaním za studena na kamenných lisoch, priemyselným lisovaním, alebo extrakciou s prípadnou rafináciou.
Kozmetický arganový olej sa vyrába z nepražených lúpaných jadier stromu argania spinosa, kým potravinársky olej sa vyrába z pražených semien. Vďaka tomu má arganový olej potravinársky výraznejšiu chuť.
Po vylisovaní sa arganový olej filtruje. Od počtu filtrácií závisí čistota arganového oleja. BIO arganový olej môže mať miernu usadeninu, ktorá sa ľahko rozmieša, čo spravidla neznamená zhoršenie kvality arganového oleja.

CERTIFIKÁTY ARGANOVÉHO OLEJA FIRMY ORIENT HOUSE



Maroko je z hľadiska medzinárodného obchodu považované za tzv. „krajinu tretieho sveta". Dovozcovia potravinárskeho a kozmetického arganového oleja musia spĺňať zákonom stanovené normy.
Súčasťou colného konania je aj kontrola zo strany príslušných orgánov. Pri kontrole sa dovozca preukazuje laboratórnymi rozbormi arganového oleja a príslušnými certifikátmi. Tieto certifikáty sú pre prípad kontroly k nahliadnutiu u dovozcu.
Arganový olej, ktorý ponúkame má certifikáty Ecocert, rozbory štátnej potravinárskej inšpekcie a hodnotenie bezpečnosti Slovenskej republiky!
Materská spoločnosť Ecocert bola založená v roku 1991. V súčasnosti má vybudovanú medzinárodnú sieť pobočiek v 80 krajinách sveta. Certifikačný proces zahŕňa kontrolu výrobného procesu arganového oleja v priebehu celého roku:
Ecocert auditori kontrolujú celý postup výroby, čo zahŕňa kontrolu kvality arganových plodov, každý stupeň výroby arganového oleja, etiketovanie, balenie, distribúciu aj import arganového oleja do iných krajín. Navyše robia aj náhodné kontroly, pri ktorých odoberajú vzorky arganového oleja na laboratórne analýzy. Auditorské správy odosielajú na posúdenie do materskej firmy vo Francúzsku.
Ecocert komisári, v prípade, že výrobný proces je v súlade so všetkými požiadavkami, vydajú Ecocert certifikát. Certifikáty sa vydávajú s obmedzenou platnosťou a spravidla po jednom roku sa obnovujú.
Certifikačná inšpekčná komisia je nezávislý odborný orgán, zodpovedný za kontrolu certifikačného procesu. Ecocert vydáva certifikáty na 100% prírodný arganový olej a 100% prírodný BIO arganový olej potravinársky a nepotravinársky.
Arganový olej kupujte len od dodávateľov, ktorí sú schopní preukázať platné certifikáty
a laboratórne testy k príslušnej dodávke oleja !!!

ŽENSKÉ BERBERSKÉ KOOPERATÍVY V MAROKU


Originálny BIO Arganový olej sa vyrába výhradne v ženských berberských kooperatívach priamo v Maroku. Tieto kooperatívy združujú znevýhodnené Marocké ženy a aj vďaka tomu majú tieto ženy nádej na lepší život a možnosť si niečo zarobiť.
Arganový olej od firmy Orient House je vyrobený rodinnou firmou, ktorá spolupracuje s niekoľkými ženskými berberskými kooperatívami priamo v Maroku.
Vďaka nákupu arganového oleja priamo v Maroku podporujeme spolu s Vami tieto ženy , ktoré pracujú v berberských kooperatívach a aj vďaka Vám môžu tieto ženy slobodne pracovať a živiť svoje deti a rodiny.

ARGANIA SPINOSA - ARGANOVÝ STROM



Arganový strom (Argania Spinosa - Argania trnistá), rastie iba v polopúštnych oblastiach juhozápadného Maroka. Odoláva dlhotrvajúcim suchám a je schopný prežiť aj pri extrémnych teplotách. Argania Spinosa rastie aj viac ako 200 rokov. V súčasnosti je ohrozeným rastlinným druhom.
Lokality s výskytom arganových stromov, sú od roku 1999 chránené organizáciou Unesco, ako národné bohatstvo Maroka.
Arganové stromy zohrávajú dôležitú úlohu v oblasti životného prostredia a potravinového reťazca. Sú schopné prispôsobiť sa najťažším podmienkam a napriek tomu poskytovať kvalitné plody, z ktorých sa vyrába arganový olej.

ÚČINKY ARGANOVÉHO OLEJA Z MAROKA



ARGANOVÝ OLEJ VYROBENÝ PRIAMO V MAROKU:
  • Chráni pred UV žiarením
  • Spomaľuje starnutie pleti a vracia jej elasticitu
  • Ľahko sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnoty
  • Vyživuje vlasové vlákno – pôsobí proti vypadávaniu vlasov
  • Spevňuje lámavé nechty
  • Skľudňuje zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy
  • Urýchľuje hojenie rán a zjemňuje výrazné jazvy
  • Vynikajúci pre pánov po holení na citlivú a podráždenú pleť

POUŽITIE ARGANOVÉHO OLEJA KOZMETICKÉHO



na pleť, nechty, vlasy a masáže:
V porovnaní s inými prírodnými látkami pravý arganový olej obsahuje 2-3 násobok prírodného vitamínu E, ktorý pôsobí proti starnutiu buniek, zvyšuje elasticitu pleti, zabraňuje tvorbe vrások a pokožke dodáva prirodzený lesk a vláčnosť.
Obsahuje karotenoidy, ktoré chránia kožu pred UV žiarením, brzdia rast rakovinotvorných buniek, preto sa používa aj ako náhrada opaľovacích krémov. Skľudňuje zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy.
Olej vmasírujte do vlasov, nechajte pôsobiť cca 1hod. a opláchnite teplou vodou. Zabraňuje vypadávaniu vlasov. Vhodný na masáže a pri liečbe reumatizmu, znižuje možnosť vzniku artritídy.
Vhodný pre tehotné ženy a bábätká:
V tehotenstve sa budúce mamičky stretávajú s rovnakým problémom. S rastúcim bruškom sa pokožka napína a často praská, čím vznikajú bolestivé rany - strie, ktoré zanechávajú trvalé estetické poškodenie. Práve v čase tehotenstva je dôležité používať produkty bez obsahu chemických látok.
Arganový olej je výnimočný produkt, ktorý pri pravidelnom používaní veľmi účinne pomáha predchádzať bolestivým prasklinám a trvalému poškodeniu pokožky v oblasti brucha, ale aj dekoltu. Vhodný je nielen v období tehotenstva, ale aj po ňom.
Pravidelným natieraním arganovým olejom sa namáhaná pokožka ľahšie vráti do pôvodného stavu. Po pôrode ho mamička využije pri masážach svojho bábätka. Olej vyživuje pokožku dieťatka a chráni ju pred vysúšaním a škodlivými vplyvmi okolitého prostredia.

POUŽITIE ARGANOVÉHO OLEJA KULINÁRSKEHO 



  • čajovú lyžičku 3x denne pred jedlom
  • do šalátov
  • do krémov
  • do omáčok
  • do polievok...
  • na mäso, hydinu, ryby..... tesne pred dovarením

AKO POMÁHATE KÚPOU ARGANOVÉHO OLEJA PRIAMO Z MAROKA



Náš arganový olej odoberáme priamo od ženských arganových manufaktur, nachádzajúcich sa v juhozápadnom Maroku.
Kúpou arganového oleja a produktov s arganovým olejom od firmy Orient House výrazne podporujete tieto manufaktúry a predovšetkým ženy, ktoré v nich pracujú.
Marocké arganové manufaktúry sú špecifické samosprávne ekonomické jednotky, ktoré zamestnávajú miestne berberské ženy, a na tradíciami zviazaný marocký vidiek týmto ženám prinášajú ekonomické a spoločenské uvoľnenie.
Kúpou arganového oleja od firmy Orient House priamou cestou pomáhate:
1. oslobodzovať marocké ženy od ich tradičného vedľajšieho postavenia v rodine a spoločnosti. Predtým nebolo bežné, aby sa ženy mohli mimo svoj domov voľne pohybovať bez sprievodu svojích manželov. Vďaka práci v arganových manufakturách však získali slobodu pohybu, a pokiaľ jde o príjmy do rodinného rozpočtu, sú teraz rovnocennými partnermi.
2. zaistovať ženám v arganových manufakturách pravidelnú prácu a dôstojné príjmy. V regióne, kde je ťažké nájsť a udržať si prácu aj pre mužov, tak hrajú významnú úlohu a veľkou mierou sa podieľajú na jeho rozvoji a modernizácii.
3. získavať ženám v arganových manufakturách gramotnosť či vyššie vzdelanie. Dôstojné príjmy za prácu v manufakturách ženám umožňujú, aby sa mohli aj v pokročilom veku naučit čitať, písať a počítat, alebo aby mohli dopriať vzdelanie svojím deťom.
4. obnovovať populáciu arganových stromov v Maroku. Iba zahraničný dopyt po arganovom oleji dokázal odvrátiť hrozbu vyhynutia týchto stromov. Vďaka vzrastajúcemu dopytu je teraz každým rokom v Maroku arganovými manufakturami vysadených 65 tisíc sadeníc arganových stromov.
Arganové stromy svojou prítomnosťou vytvárajú jedinečný ekosystém, ktorý by zmizol, keby boli stromy naďalej vyrubované na cenné drevo. Arganové stromy bránia Sahare v jej rozpínaní. Sahara na svojej jjužnej strane každoročne pohltí viac ako 40 kilometrov široký pás hospodárskej pôdy.

ARGANOVÝ OLEJ - TIPY



  • Omladzujúca pleťová maska – niekoľko kvapiek oleja pridajte do svojej obľúbenej pleťovej masky.
  • Nočná vlasová kúra – vmasírujte si olej do celých vlasov a pokožky hlavy. Vlasy zabaľte a nechajte olej pôsobiť celú noc. Ráno, prípadne dopoludnia si vlasy umyte. Budú žiarivé a jemné.
  • Zjemnenie stvrdnutej pokožky – vmasírujte BIO arganový olej do stvrdnutej pokožky chodidiel, lakťov ... Na nohy olej nechajte pôsobiť celú noc, nohy alebo postihnuté miesto zabaľte do uteráka.
  • Olej do kúpeľa – Môžete ho pridať do vane s vodou namiesto oleja do kúpeľa.
  • Lupiny a suchá pokožka hlavy – rozotrite arganový olej na postihnuté miesta pokožky hlavy. Urobte tak večer pred spaním a vlasy si umyte až ráno. V prípade mastnejších vlasov zabaľte vlasy do uteráka.
  • Krém na tvár – naneste arganovový olej do pokožky tváre namiesto denného krému.
  • Hydratačný telový krém – arganový olej použite rovnako, ako telové mlieko. Aplikujte po sprche alebo kúpaní.
  • Nechty – ak sú Vaše nechty a koža okolo popraskané, aplikujte arganový olej pravidelne.
  • Na jemné a riedke vlasy – Malé množstvo oleja si rozotrite po tele a zvyšky oleja votrite do vlasov smerom od končekov ku korienkom.
  • Pod make up – arganový olej je tiež vynikajúcim podkladom pod mejkap.
  • Popraskané pery – naneste arganový olej na pery a rozotrite. Arganový olej sa krásne vstrebe a pery nebudú praskať.
  • Na slabé, poškodené a lámavé nechty – pravidelne natieranie poškodených miest arganovým olejom, poprípade zmiešajte rovnaké množstvo arganového oleja a citrónovú šťavi. Nechty ponorte, poprípade zabaťe asi na10 minút.
  • Hydratácia tváre – vmasírujte niekoľko kvapiek arganového oleja do pokožky tváre a krku každé ráno a večer po umytí tváre.
  • Hydratačný olej – pridajte pár kvapiek oleja do svojho obľúbeného pleťového tonera. Môžete si vyrobiť aj svoj vlastný pleťový toner a to tak, že pár kvapiek arganového oleja zmiešate s ružovou vodou alebo vodou z pomarančového kvetu.
  • Masáže celého tela – arganový olej zlepšuje pevnosť pokožky, napomáha k uvoľneniu chrbtice. Arganový olej odporúčame zmiešať s rozmarínovým olejom.
  • Po opaľovaní – arganový olej je nenahraditeľný ako krém po opaľovaní. Namáhanú pokožku ukľadňuje, hydratuje, ale opálené telo bude po jeho použití vyzerať vynikajúco!

VOŇA ARGANOVÉHO OLEJA Z MAROKA



  • čistý, tepelne neupravený pravý BIO arganový olej kozmetický má mierne atypickú vôňu. Nie každému sa v prvom momente páči. Dôležité je, že po aplikácii sa rýchlo vstrebáva, vôňa sa stráca a pokožka pociťuje takmer zázračné účinky arganového oleja.
  • ak má arganový olej kozmetický výraznú orechovú vôňu je vyrobený z pražených plodov - pražením sa zväčšuje objem oleja a je to najčastejší spôsob ako sa pančuje arganový olej kozmetický! Pri pražení je objem vylisovaného oleja podstatne vyšší a ľahko sa v takomto oleji skryje aj iný olej!!!
  • arganový olej s nepríjemnou ostrou vôňou bol vyrobený z jadier, ktoré pravdepodobne prešli tráviacim traktom kôz – môže obsahovať rôzne infekcie a zrejme málokto, by chcel takýto olej používať na pleť.
  • na druhej strane arganový olej bez vône je veľmi podozrivý. Môže byť riedený, alebo strojovo vyrobený. Jeho typická jemná vôňa, bola pravdepodobne odstránená tepelnou úpravou, tzv. deodorizáciou (olej sa zohrieva na vysoké teploty až do 200 °C na 30 – 60 minút), čo je jeden z najdeštruktívnejších zásahov do kvality oleja.
Vedeli ste, že výrazná orechová vôňa pri arganovom oleji kozmetickom je znak, že používate arganový olej vyrobený z PRAŽENÝCH JADIER !!!
V Maroku sa bežne na trhoch a v obchodoch predáva arganový olej z pražených jadier ( potravinársky ) ako arganový olej kozmetický, ktorý má "krásnu orieškovú vôňu". Táto vôňa vzniká ale práve opražením jadier plodov stromu argania spinosa.
Žiaľ firmy, ktoré ponúkajú lacný a voňavý arganový olej kozmetický Vám v skutočnosti predávajú OLEJ VYROBENÝ Z OPRAŽENÝCH JADIER PLODOV!!!
Vôňa pravého arganového oleja potravinárskeho z Maroka
  • arganový olej potravinársky je vyrobený z plodov stromu argania spinosa, plody ( orechy ) sa musia v krátkosti opražiť, aby sa zjemnila výrazne horká chuť arganového oleja, plody sa po pražení nechávajú vychladnúť a pravý arganový olej je lisovaný výhradne za studena. Arganový olej potravinársky má nádherne orieškovú vôňu a príjemnú chuť, dá sa vypiť aj na priamo po vylisovaní je arganový olej potravinársky filtrovaný minimálne 2 krát

Komentáre